Ana Sayfa ManisaTarzanı Salihli M.Y.O. Bin Tepeler Salihli Resimleri Sardes
Salihli Salihli iklim Salihli eğitim Salihli Nufüs Salihli kaplıcalar Gezgin

 

Antik Çağda Salihli :

Salihli'nin yerleşikleri, uzun süre, Salihli tarihinin Salih dede adlı bir yaşlı kişinin hanı ile başladığını kabul etmişlerdir.Eski Salihli'nin doğusunda, bugünkü Kocaçeşme ile Dedetaşı mahalleleri arasında olduğu iddia edilen bu hanın, bugünkü Salihli ilçesini oluşturduğuna inanılmış ve Salihli tarihi de bu öykü ile geçiştirilmiştir. Oysa, sözüedilen yer, eski günlerde yol üstü bile değildi. Günümüzde konuma uygun olan bu varsayım, çok eskilere kadar uzanmak bir yana, 1920'lerde bile geçerliliğini kaybetmektedir.

Ünlü gezginlerden Ramsay, eski şehirlerin nasıl ve hangi koşullarda yer değiştirdiklerini irdelemiş ve birkaç neden ileri sürmüştür. Tesadüfler, yolların önemlerini kaybetmesi sonucu ticaretin azalması, su ihtiyacı, askeri nedenler, savaşlar, doğal afetler bu nedenlerden bir kaçıdır. Ancak, genel olarak şu kaideyi koymuştur: "Her yeni merkez bir eski şehrin halefidir ve buna karşılık hemen her eski şehrin yeni bir halefi olur."

 

Lidya ve Sardeis:

SALİHLİ'NİN tarihini anlatmaya antik SARDEİS kenti ile LİDYA devletinden başlamak gerekmektedir. Lidya denildiğinde, Lidya krallığı egemenliğinin yayılabildiği ülkelerin değil Lidyalıların, özyurdu olan güneyde Büyük Menderes/Maindros ile Karya'dan kuzeyde Akhisar/Thyeteira ile Misya'dan, batıda Ailois ve lonia Helen Kentlerinin yayıldığı kıyı bölgesi ile denizden ayrılan ve doğuda Uşak kentinin batı ve Kütahya kentinin güneybatısını içine alan bölge anlaşılmalıdır.

Mitolojiye göre, Lidyalılara adını veren Lydos adında bir kahramandır. Lydos aynı zaanda Lidya devletinin de kurucusudur.

 

 

 

 

Ekonomi:
Salihli ilçesinde halkın geçim kaynağı büyük çoğunlukla halkın çiftçi olmasından dolayı tarıma dayalıdır. Toprağın verimli olması halkın çiftçi olmasını sağlamıştır. 4 mevsim ürünün alındığı salihli'de en çok üzüm, pamuk, tahıl ve dağlık kısımlarda tütün ekilir. Bağcılık ve Sebzecilik ileri derecede tekniklerle üretilmektedir. Son Yıllarda mevyecilikte ilerlemeye başlamıştır. Salihli ilçesinde en ünlü tarım ürünleri ise üzüm,dombaylı şeftalisi, Allahdiyen-Bahçecik kirazı, Adala pamuğu ve Tütün, tahıl ve kestanedir.
İlçe merkezinde tarım aletleri yapan ve tamir atölyeler mevcuttur. Ayrıca 2 un fabrikası, 1 valeks fabrikası(palamut ezme), çırçır fabrikaları, 30 a yakın tuğla ve kiremit fabrikası ve Küçük sanayi siteleri bulunmaktadır. Salihli'de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulma çalışmaları tüm hızıyla sürmektedir. Bunun yanısıra Salihli Belediyesine ait su ve soda şişeleme fabrikası ve turizm geliri bakımından Kurşunlu Kaplıcaları vardır.

 

Coğrafi Durum:
Salihli Manisanın doğusunda İzmir-Uşak-Afyon demiryolu ve izmir-ankara karayolu üzerindedir.

 

Manisaya uzaklığı 72 km dedir. Denizden yüksekliği 125m olup yüzölçümü 130km2 dir. Salihli'nin doğusunda Kula ve Alaşehir, kuzeyinde gördes ve köprübaşı, batısında gölmarmara ve ahmetli, güneyinde ise ödemiş ilçeleri vardır. Salihli'nin güneyinde ise bir duvar gibi 2157 metre

Yüksekliğinde Bozdağlar vardır. Kuzeyi büyük gediz ovası ile kaplıdır. Gediz ovasının kuzeyinde 1120m yükseklikte Dibek dağı ve kuzeydoğusunda 1085m. yükseklikte Üşümüş Dağı bulunmaktadır. İlçemiz 17-27 derece doğu boylamı ve 38-36 derece kuzey enlemi üzerindedir. Gediz nehri, Alaşehir çayı, Gümüş,Kurşunlu ve Sart Çayları yörenin başlıca akarsularıdır. Bu suların hepside Gediz nehrine karışarak ege denizine dökülmektedir.


İlçenin iklimi ve yıllık yağış ortalaması; yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 16.8 derecedir. Yıllık yağış ortalaması 736.9 mm'dir. Nisbi nem oranı %80 ile ocak ayına rastlamaktadır.


Gediz nehri üzerinde kurulu bulunan Demirköprü baraj; sulama, taşkından koruma, enerji ve balıkçılık yönünden faydalar sağlanmaktadır. Bölgede eskiden tahıldan başka ürün yetişmezken, barajın yapılması ile sanayi bitkileri ve her çeşit meyve-sebze yetiştirilmeye başlanmıştır. Tüm gediz ovası, köyler ve kasabalar kış aylarında su altında kalma tehlikesinden kurtulmuş, bataklık ve sıtma tarihe karışmıştır. Elektriksiz ve yolsuz köyümüz kalmamıştır. İlçemiz dağları çam, meşe ve palamut ormanları ile kaplıdır. Bozdağlara fazla miktarda kar yağdığından ilçemizin suyu boldur.
İlçe sınırları içerisinde Gölmarmara ve Demirköprü baraj gölleri bulunmaktadır. Bu göllerimizde Balıkçılık yapılmaktadır..

 

Tarihi ve Turistlik Yerleri:
İlçe merkezinin hemen batısında Kurşunlu vadisi, bozdağ tepeleri tam bir safari yaşatacak özelliklere sahiptir. Ayrıca Bozdağın kuzey yamaçları doğal güzelliklerle doludur.

 

Sart Harabeleri, Lidya-Pers-Roma-Bizans ve Türklerin sırası ile yaşadığı bir yer olup bütün tarihi sırasıyla yaşamak ve tarihi teneffüs etmek için en ideal yerdir.

Bintepeler, en güzel temülüs örnekleri ve lidya kral mezarlarını görmek için ender bulabileceğiniz tarihi yerdir. Salihli Belediyesi Bizim Ev Sosyal Tesisleri, güzel bir çamlık alanda kurulmuş Salihli ovasını seyir edebileceğiniz muhteşem görüntülerle dolu muhteşem bir yerdir. Kirazı ile ünlenmiş ve güzel manzaraları ile Allahdiyen köyü bir oksijen fabrikasıdır.

Göl manzarası ve balık işte size marmara gölü.

        

 

 

 

Demirköprü barajı, doğal güzellikleri ile alabalık, sazan, levrek gibi balık çeşitleri ile hem ağızınıza hemde gözünüze hitap edecek bakir bir bölgedir. Hem kula yolu hem demirköprübarajı çevresinde ülkemizin en genç volkanik arazisi mevcuttur. Volkanik arazi meraklılar için görülebilecek yerlerden birisidir.

Salihli Belediyesine ait Kurşunlu Kaplıcaları yeşilin her tonunu bulabileceğiniz turistlik bir yerdir. Salihlinin batısında 5 km uzaklığında olan Kurşunlu Kaplıcalarında Kurşunlu, Kükürtlü, Çelikli özellikler olduğundan kaplıcanın suyu özellikle romatizma, siyatik ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu yer aynı zamanda güzel bir mesire yeridir. Sart çamur banyoları Salihli'nin 10 km batısında ödemiş yolunda bulunan yerin suyu kükürtlü olduğundan ağrılara ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Salihli'nin Sodalı bir maden suyu bulunmakta olup bu su sindirimi kolaylaştırdığından Salihli belediyesince üretilip satışa sunulmaktadır. Yine Salihli belediyesine ait doğal yollarla elde edilen kaynak suyu şişelenip satışa sunulmakla birlikte tadı hoş ve doyumsuzdur.

   

 

 

Burcunuzu seçin, falınızı okuyun

Muneccim.com 'un katkılarıyla

Ana Sayfa ManisaTarzanı Salihli M.Y.O. Bin Tepeler Haber Sardes
Salihli Salihli iklim Salihli eğitim Salihli Nufüs Salihli kaplıcalar Gezgin